QSO szöveg vételének gyakorlása


A hangfájl innen tölthető le.

FELADAT: A 4 szövegblokk vétele, a QSO elemzése.

Amennyiben elfáradtuk, tartsunk szünetet az egyes blokkok között!

A gyakorlás során arra figyeljünk, hogy a betűket helyesen írjuk le. A levett szövegre soha ne fordítsunk figyelmet (karaktervesztést okoz). Egy szövegblokkot egyszerre vegyünk le. Amennyiben a vétel félbeszakadt, vagy sok hibát tartalmaz, ismételjük meg a teljes szövegblokk vételét. Addig ne lépjünk tovább, amíg a hibátlan vételt el nem érjük. Az adási sebesség növelése nagyobb koncentrációt igényel, ezt kellő gyakorlással szintén javítani tudjuk.

A gyakorlati forgalmazás során a figyelem sokfelé megoszlik, ezért célkitűzés a morzejelek vételének reflexből történő megtanulása.

A szöveg értlmezése a vétel befejezése után esedékes.

A gyakorlószöveg véletlenszerűen képzett karaktercsoportokat tartalmaz! A QSO hívójeleket, nyílt formaszöveget, üzemi jeleket tartalmaz.
4xQSO - Rongyrágás (Ragchewing)

QSO - 060119_090000_14MHz - 4 QSO

Feladat: A QSO-k szövegének részletes elemzése, a felvételen hallható állomások felsorolása, az állomások QTH-jának azonosítása a térképen, a két állomás közötti hozzávetőleges távolság meghatározása.

Az összeköttetést jellemző hullámterjedés elemzése. A hallható állomások forgalmi jellegzetességeinek jellemzése minden hallható állomásra vonatkozóan. Log készítése az állomások összeköttéséről.
Készítsünk QSL lapokat az összeköttetésben résztvevő állomások nevében.

Adás gyakorlása


Gyakoroljuk a QSO szövegek leadását. A billentyű érinkezőközt a lehető legkisebbre állítsuk. Csuklónk az asztalon van, nem mozog, az ujjaink végével billentyűzzünk finoman.

Gyakoroljuk az összeköttetés során leadandó szövegeket a hallott és elképzelt partnerállomásokkal is.

A QSO-k szövegét ütemesen, hibátlanul adjuk le.

-- Vége --

Creative Commons License © http://tankonyv.ham.hu, utolsó módosítás: 2023.09.03. 00:44
Eredeti mű: © Zentai Tibor, HA2MN